هرچه فرهنگ غنی و گسترده ای که داریم را بیشتر می شناسیم متوجه می شویم که تا چه حد پیشینه ی قوی داشته و از آن بی خبر بوده ایم. بسیاری از رسم و رسومات، لباس های محلی و غذاهای سنتی و محلی شهرها هر کدام بر طبق آداب و سنتی ساخته شده اند که نشانه ای از فرهنگ این مرز و بوم است. در پست امروز به دنبال آن هستیم تا در مورد شهرستان بوکان، سوغاتی ها و علی الخصوص غذای محلی بوکان صحبت کنیم.
شهر بوکان
شهرستان بوکان واقع در جنوب استان آذربایجان غربی ایران است. اگر بخواهیم به زبان مردم این شهر اشاره کنیم به زبان کردی سورانی صحبت میکنند ؛ از ﻟﺤﺎظ ﻣﻮﻗﻌﻴت تقسیم بندی شده شهر بوکان به منطقه موکریان تقسیم بندی شده و از این فرهنگ می باشد .
بوکان درحال حاضر سومین شهر پرجمعیت در استان اذربایجان غربی به شمار میرود . از لحاظ موقعیت جوی شهرستان وکان آب و هوای متعدلی دارد و در فصول پاییز و زمستان سرد و در بهار و تابستان گرم و خنک است و منطقه خوش آب و هوا حاصلخیز می باشد . این شهر از موقعیت هموار و مناسب برخوردار است و همچنین امکانات وشرایط زندگی در این شهر پیشرفته بوده و همین نکته باعث شده تا اهالی شهر های مجاور نیز به این شهر برای زندگی و کار مهاجرت کنند و درآنجا سکونت یاببند موقعیت زندگی و رفاهی مردم در شهر بوکان خوب و قابل توجه است و جای پیشرفت دارد بنابراین میزان رضایت افراد از زندگی در این شهر بالاست .
موقعیت شهر بوکان
در مورد
شهر بوکان اطلاعاتی مختصر و بسیار جالب می توانیم برایتان عنوان کنیم که شاید کمتر جایی این اطلاعات را شنیده باشید. شهر بوکان یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی است. بر خلاف آنچه که اغلب مردم گمان می کنند که تمام استان آذربایجان ترک نشین است، ساکنین این شهر کاملا کورد نشین هستند و زبان محلی و عامیانه ی مردم نیز کوردی است.
اگر به بوکان سفر کرده باشید در خیابان های این شهر به طور حتم چیزی نظرتان را جلب کرده است، اتومبیل جیپ. به طرز جالب و سرگرم کننده ای مردم بوکان علاقه زیادی به جیپ دارند و تعداد این ماشین در این شهر بسیار زیاد است.
نکته مهم بعدی در مورد بوکان صنعتی بودن این شهر است. در بین شهرهای کورد نشین بوکان به همت و تلاش شبانه روزی ساکنینش تبدیل به یکی از شهرهای صنعتی ایران شده است که نقدینگی بسیاری را نیز برای مردم در بر داشته است.
غذای محلی بوکان
غذاهای محلی شهر بوکان که اغلب در
رستوران در بوکان طبخ می شود ، تقریبا در تمام اقلیم کوردستان رواج دارند و به نوعی بین تمامی شهرهای کورد نشین مشترک هستند.
1-دوینه (DOENE)
به زبان کوردی به نام دوینه شناخته می شود اما شاید دیگران آن را با نام ترخینه بشناسند. ترخینه یا همان دوینه نوعی فراورده ی دست ساز است که حاصل گندم،دوغ و سبزی های معطر می شود. گندم را همراه با دوغ میپزند و پس از آن که کمی حالت سفتی به خود گرفت به صورت تکه های کوچک خشک می کنند. پس از خشک شدن این تکه ها در فصل های سرد و در درمان سرماخوردگی چند تکه از آن ها را داخل آب جوش انداخته و کمی روی حرارت قرار می دهند که به شکل آش دوینه در می آید.
2- کلانه
یکی از معروف ترین خوراکی ها و به اصطلاح اغذیه های موجود در بوکان کلانه است. کلانه نام خوراکی است که غالبا به عنوان میان وعده استفاده می شود و وجه متمایز کننده آن روغن کوردی اش می باشد. برای پخت کلانه از یک نان بسیار نازک که معمولا نان لواش و یا نان محلی با شیوه پخت مخصوص است به همراه پیازچه استفاده می شود پیازچه را لای نان پیچیده و در تنور می پزند، در مرحله بعد کلانه ی پخته شده را در روغن سرخ می کنند. معمولا این غذا همراه با دوغ خورده می شود.
3-یکاوه (YEKAVA)
غذای محلی بوکان که در این مناطق رواج دارد یکاوه است. یکاوه نام غذایی است که بسیار لذیذ بوده و حتی از آن می توانید در مهمانی ها و مجالس نیمه رسمی نیز استفاده کنید. طریقه پخت این غذا به این شکل است که برنج آن را به صورت جداگانه پخته و کنار می گذارید، سپس کشمش، پیاز داغ، گوشت گوساله پخته شده و گردو را به همراه ادویه هایی همچون نمک و زردچوبه و به خصوص زعفران به نسبت زیاد تفت داده و تقریبا سرخ می کنید، سپس به همراه برنج میل می فرمایید.
4-دلمه
دلمه یکی از آن غذای محلی بوکان است که شاید با خودتان بگویید که در تمام ایران پیدا می شود و خب اینکه نشد غذای محلی. اما اینجا در کوردستان و به خصوص بوکان دلمه تقریبا به شکل دیگری پخته می شود و جز یکی از غذاهای معمولی به حساب می آید. چیزی که داخل برگ مو پیچیده می شود در حقیقت فقط برنج و لپه است و در کنار آن مرغ به صورت جداگانه پخته می شود.
5-کوفته
یکی دیگر از غذاهایی که مخصوص مناطق کورد نشین نیست و غالبا آن را غذای محلی تبریز می دانیم کوفته است اما کوفته کوردی معمولا با نام کوفته گوشت شناخته می شود زیرا تکه های بزرگ گوشت را نیز علاوه بر گوشت چرخ کرده داخل خود کوفته در کنار آن می پزند و سبزی های معطر خاصی را نیز به آن اضافه می کنند.
مکان های دیدنی و گردشگری بوکان
بوکان دارای مکان ها دیدی زیادی است که برای مسافران جذاب بوده این مکان های گردشگری عبارتند از :
تپه باستانی قلایچی
سد بوکان
غار کولآباد میان بوکان و میاندوآب
ایوان سنگی روستای آغجیوان
غار مکری قرآن در روستای خراسانه
غار کونه کوتر در قریه ینگجه بوکان
قلعه سنگی روستای سماقان فرهادتراش
جلگه سردرآباد
گورستان سرداران مکری ایلات مکریان
حوض گوره چشمه بزرگ آب و تاریخی بوکان
مسجد جامع حمامیان
اطاقهای سنگی روستای بیبیکند
مقبره هنرمند نامدار کردستان حسن زیرک
پارک ساحلی بوکان
پارک کوی محمدیه
مجتمع فرهنگی و تفریحی کیوه رش
قلعه ناچیت در روستای ناچیت بوکان
قلعه سردار بوکان
تپه مقصود در روستای ملالر بوکان مربوط به دوره کالکوتیک
غار سید جمال الدین
ژیلا
البته در مورد دلمه و کوفته دروغ بافی کردید اینطور نیست
متین
ممنونم خیلی عالی بود
شراره
من اینجازندکی میکنم عذای یکاوه ندیدم ونشنیدم، دلمه وکوفته هم کاملا غلط گفتید، کلانه هم باماست خورده میشود تاجایی که دیدم
Behdad
کلانه مال بوکانه چطور نمیدونی چیه دوینه هم غذای محلیشه یکاوه هم هست
Behdad
کلانه مال بوکانه چطور نمیدونی چیه دوینه هم غذای محلیشه یکاوه هم هست